Deprem Uzmanlığı
DEPREM UZMANLIĞI
Şirketimizin deprem uzmanlığı konusundaki çalışmaları, 2001 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile inşaat mühendisleri odasının birlikte düzenlediği Deprem Güçlendirme eğitimine katılıp 7 günlük eğitim sonucu (PM) Proje Kontrol Müşavirliği belgesi (ek-1) alarak başlamıştır.
İlk çalışmaları Adapazarı depreminde Orman Bölge Müdürlüğü binasının deprem güçlendirme uygulamasının yapılmasıydı. Özellikle zemin sıvılaşma riskine karşı zemin güçlendirmesi konusunda Adapazarı genelinde ilk uygulamasıdır.
Daha sonra Düzce depreminde birçok binanın güçlendirme projesi hazırlanmıştır.
Resmi olarak İstanbul Teknik Üniversitesinin kontrolünde Küçükçekmece bölgesinde 54 adet toplam 129.000m 2 ilköğretim okullarının deprem güçlendirme projeleri 120 günlük bir sürede tamamlanmıştır.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye ait 1. derece deprem bölgelerinde 50’ye yakın lojmanlı hizmet binasının deprem güçlendirme projeleri hazırlanmıştır.
Firmamız, 2001 yılından bu yana deprem uzmanlığı ve güçlendirme projeleri alanlarında da büyük bir titizlikle hizmet vermektedir. Güçlendirme projelerinde şirketimiz aşağıdaki aşamaları uygulayarak 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) doğrultusunda emniyetli ve ekonomik projeler yapmaktadır.
- Tüm yapının mimari ve betonarme rölevesinin çıkarılması,
- Hasar tespit tutanaklarının hazırlanması,
- TBDY ‘ ne uygun olarak karot alınması,
- Ferroscan PS200 cihazı ile röntgen okuması yapılması,
- SKB Stroypribor IRS-MG4.01 ile beton basınç dayanımını belirlemek için test çekici uygulanması,
- Geoteknik rapor hazırlanması,
- Mevcut yapının; 2018 TBDY ‘ ne göre bilgisayar programında durumunun elde edilen veriler doğrultusunda incelenmesi,
- Yapıya uygun güçlendirme yönteminin uygulanması ve bina güvenliğinin sağlanması,
- Ayrıca yığma yapıların; çıkarılan röleveler ve hazırlanan geoteknik rapor doğrultusunda bilgisayar programında mevcut ve güçlendirilmiş durum analizleri yapılarak projeleri sunulmaktadır.
Bina Deprem Performansı;
Tüm inceleme ve analizler, 18 Mart 2018 de Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre yapılmaktadır.
- Hasar Tespiti ve Mevcut Durum Araştırmaları
- Binaya ait proje ve inşa dokümanlarının belirlenmesi ve İncelenmesi.
Mevcut olması durumunda, (yapılacak inceleme-analiz ve değerlendirme çalışmalarında kullanılmak üzere) binaya ait mimari-betonarme proje çizimleri, ilgilim hesaplar, zemin araştırma raporları, ataşman defterleri, beton dayanımına ilişkin laboratuvar test raporları, vb. dökümanların incelenmesi.
- Bina Üzerinde Yapılacak Gözlem, İnceleme ve Deneyler
Binada aşağıda belirtilen inceleme, etüd ve deneyler yapılacaktır. Bu çerçevede, yapının, projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, projede öngörülmüş yapı malzemelerinin kullanılıp kullanılmadığı, yapının projelerinin mevcut olmaması durumunda ise rölevesi çıkarılarak yapının geometrik ve mekanik özellikleri bakımından mevcut durumu tespit edilecektir. Yapılacak tüm deney ve ölçümlerin yerleri, verilecek planlara referanslı olarak raporlarda yer alır.
- Beton Kalitesinin ve Donatı Durumunun Belirlenmesi
- Eleman Detayları:
Yapılan donatı tespitleri için Donatı Sıyırma ve Donatı Röntgeni gibi testler ve mekanik yöntemler yardımıyla donatılar belirlenir.
- Malzeme Özellikleri:
Beton kalitesini belirleyebilmek için yönetmelikte belirlenen minimum sayıdan az olmamak üzere Karot numune ve Beton Test çekici okumaları yapılacaktır.
- Geoteknik İncelemeler
Yukarıda adları geçen yapılar için araştırma, tetkik, hesap ve güçlendirme projelerine esas olmak üzere 9 Mart 2019 tarih, 30709 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ UYGULAMA ESASLARI VE RAPOR FORMATINA DAİR TEBLİĞ’ ine
uygun olarak, 2019 Yılı Deprem Yönetmeliğinde istenen kriterlere uygun olarak yapılacaktır.
- Yapıların Deprem Dayanımının Değerlendirilmesi Ve Güçlendirilmesi
- Mevcut Yapının Analizi
Binanın taşıyıcı sistem özelliklerinin belirlenmesinden sonra yapı önce düşey yüklere göre, daha sonra da deprem etkisine göre analiz edilecektir. Analizlerde 18 Mart 2018’de Resmi Gazetede yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kullanılacaktır.
- Karar
Yapılan analizler sonucu elde edilen sonuçlar irdelenecek, bu çalışmanın sonucunda yapının mevcut haliyle korunması veya takviye edilmesi veya yıkılması alternatifleri değerlendirilerek firmamız görüşü, maliyet unsurlarını da içerecek şekilde gerekçeleri ile birlikte işverene sunulacaktır.
- Güçlendirme
Firmamız, yapılan tahkik hesapları sonucuna göre yapının deprem dayanımının yeterli düzeye ulaştırılması için taşıyıcı sistemin bir bütün olarak ve/veya belirli elemanlar bazında güçlendirilmesi için güçlendirme projelerini hazırlayarak İdare onayına sunacaktır.